Özlem Özdemir - İlham Veren Cumhuriyet Kahramanları: Öncü Kadınlar

 “Sevgili çocuklar; sevdiğiniz işi yapın, çok çalışın, çok okuyun, bilimin yolundan ayrılmayın ve cumhuriyete sahip çıkın...” Muazzez İlmiye Çığ

“Cumhuriyet sayesinde kızlar istediği mesleği seçebildiler, kadınlarımız dünyanın her yerinde çok başarılı işler yapıyor. Her meslekten gurur duyduğumuz çocuklarımız var.”

“Sonradan öğrendiklerine göre o bakan İngiltere’ye eğitim için gönderilecek mesleklerden bir liste hazırlamış ve Atatürk’e sunmuştu. Cumhuriyetin ilk yıllarında, her alandan gençler yurtdışına eğitime yollanıyordu. Böylece döndüklerinde ülkelerine yararlı işler yapmaları için fırsat sağlanıyordu.”

“Büyüdükten sonra, ölene kadar özgürlüğünden kimse için taviz vermedi.”(Füreya Koral)

“Atatürk’ün cumhuriyetle hayal ettiği çağdaş ve eğitimli Türk kadınına en iyi örneklerden biriydi. Hayatının sonuna kadar memleketine hizmet etmek için çalıştı.”

“Ateşin kızıydı o, onunla özdeşleşen kuşlar gibi özgürce uçtu, özgürce üretti...”(Füreya Koral)

“Kendisinden başka kimsenin inanmamasına, bürokrasiye ve o dönemde onu küçümseyen meslektaşlarına rağmen bunu başardı.” (Halet Çambel)

“Halet korkusuzdu.”

“Ama o ilk olmakla hiç ilgilenmedi, sadece yapışması gerekeni yapmak istiyordu.” (Halet Çambel)

“Türkçeyi iyi kullanmada gösterdiği özenle tanındı. Jülide, yabancı dile elbette karşı değildi ancak başka bir dil öğrenirken kendi dilimizi unutmamamız gerektiğini her zaman vurguladı. Tam bir cumhuriyet kızıydı, dilin cumhuriyet devriminin ne kadar önemli bir parçası olduğunu biliyordu.” (Jülide Gülizar)

“Kitaplarında daima, “Elimin altında hep sözcükler vardır.”diye yazdı çünkü üzüldüğü, güldüğü, sevindiği zamanlarda hep sözcüklerle hayata tutundu.Türkçe, Jülide’nin yaşamının tek tutkusuydu.”

“Jülide, kendini her zaman şanslı bir insan olarak gördü. Yaşarken çok sevilen ve sevildiğini hisseden sayılı insanlardan biriydi. Hayatında istediği her şeyi yaptı ve her zaman kendisini “annesinin eseri” olarak gördü.”

“O dönemde, özellikle mimarlık alanında kimsenin doktorası yokken, Leman doçent olmuştu. Aynı zamanda çok güzel bir genç kadındı. Her zaman bakımlı, şık ve alımlıydı.” (Leman Cevdet Tomsu)

“Leman, mesleğini çok seviyordu. Öğrencilere yardım eden, onları yeteneklerine göre yönlendiren, nazik, titiz ve herkesi kucaklayan bir insandı.”

“Çok güçlüydü ve mükemmeliyetçiydi. Özellikle başarılı kadınlara çok saygı duyardı. Kadın haklarıyla yakından ilgilenir, modern Türkiye’nin kurucusu Atatürk’ün devrimlerine sahip çıkmak için devamlı çalışırdı. Çünkü cumhuriyetin kadınların hayatında ne kadar önemli bir yeri olduğunu bizzat biliyordu.” (Leman Cevdet Tomsu)

“Mihri, her açıdan kendi döneminin cesur ve öncü kadınlarından biriydi. Batılı kadınlar gibi erkeklerle aynı ortamlara girdi, toplantılara katıldı.” (Mihri Müşfik)

“Bugünün öğrencilerinin yarının kişilikli yetişkinleri olması için özgür düşünceyle eğitim almaları gerektiğini savundu.” (Nüzhet Gökdoğan)

“Atatürk, “Bak çocuk, öğretmen olmak kafi değil; görev şimdi başlıyor. Şunu iyi bil ki, çok iyi öğretmen olacaksın. Çok okuyacaksın. Sen, zaten okuyorsun ama daha çok okuyacaksın. Öğrencilerini çok iyi yetiştireceksin.””[...] “”Devrimleri ve ilkeleri yaşatacaksın. Gerektiğinde mücadele edeceksin. Sakın ha, unutma!”diye tembihledi.”

“Erkek egemen olarak görülen fen alanında hem kendinden sonraki nesillere öncü oldu hem de Türk kadınının adını dünyaya duyurdu.”(Remziye Hisar)

"Atatürk'e göre erkeklerin yaptığı her işi kadınlar da yapabilirdi."

"İnsanlar sözlerinde durdukları sürece saygınlık kazanırlar." (Atatürk)

"Cumhuriyetin ilk yıllarıydı ve kadınların ilerlemesi için atılımlar yapılıyordu."

"Kadınların fiziki zorlukların yanında halkın bu işi yapan bir kadına alışkın olmaması gibi sorunlar da vardı."

"Ama o zorluklara ve tuhaf bakışlara aldırmadı, işini severek yapmaya devam etti." (Sabire Aydemir)

"Mesleki çalışmalarının yanı sıra kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olması için de mücadele etti."(Safiye Ali)

"Başarısına ve şöhrete rağmen kendini yetiştirmeyi hiç bırakmadı." (Safiye Ayla)

"Ömrü boyunca Türk kadınını dünyada başarıyla temsil etti." (Semiha Berksoy)

"Ama o yazmayı hiç bırakmadı. Yazmak onun için nefes almak kadar gerekliydi."(Suat Derviş)

"O zamana göre oldukça ileri fikirli bir kadındı."(Süreyya Ağaoğlu)




Bu blogdaki popüler yayınlar

Celal Şengör- Senin Cahilliğin Benim Yaşamımı Etkiliyor

Müthiş Psikoloji - Hayır Diyebilme Sanatı

İlber Ortaylı- İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? Kendini İnşa Etmenin Yolları